Vanligvis kommer de permanente tennene fram når barnet er mellom 6 og 13 år. En permanent tann kan vokse ut noen dager etter at melketannen har løsnet, men det kan også ta flere måneder.

Når en melketann løsner av seg selv kan man nesten alltid se eller kjenne den permanente tannen i tannkjøttet.

Istedet for de 20 melketennene skal barnet i de fleste tilfeller nå få hele 32 permanente tenner. Heldigvis kommer ikke alle på en gang. Når barnet er mellom 11 og 13 år har det vanligvis fått 28 tenner.

Visdomstenner
Visdomstennene, lengst bak i kjeven, kommer vanligvis fram mellom 18 og 25-årsalderen. Hos enkelte kommer de ikke før i 30-årsalderen og hos noen kommer de ikke i det hele tatt. Mange mangler nemlig tannanlegg for èn eller flere visdomstenner.

Taggete tenner
Både melketenner og permanente tenner er taggete når de bryter fram. Taggene pleier å være spesielt tydelige på de permanente tennene, men slites ofte ned etter en stund.

Vanlige problemer
Det er vanlig med melketenner som sitter igjen for lenge. Om en tann er svært løs og dette har vart i flere måneder kan det være lurt å kontakte tannlegen. Dette gjelder spesielt om det er plagsomt for barnet.

Av og til hender det at den permanente tannen ikke får plass. Ofte blir det plass etterhvert når kjevene er ferdig utvokst. Tannlegen kontrollerer regelmessig at tennene får plass og vet når man bør hjelpe til med å skaffe plass.

Tenner kan også bryte fram asymmetrisk, dvs at man ser tannen på den ene siden, mens tilsvarende tann på den andre siden ikke synes. Dette er helt normalt og kan kontrolleres av tannlegen med røntgen.

Les om tannlegebesøk og behandling >>

Les om tannregulering >>